Jó gyakorlatok egyes távhőcégek működtetésében, gazdálkodásában

Konkrét távhőszolgáltatók konkrét példái álltak az Állami Számvevőszék „Jó Gyakorlatok – Fókuszban a közszolgáltatás” című konferenciája második témablokkjának középpontjában. Nyíregyháza polgármestere és a NYÍRTÁVHŐ ügyvezetője a tulajdonosi joggyakorlásról, a FŐTÁV Zrt. vezérigazgatója a szabályszerű pénzügyi- és vagyongazdálkodásról, a GYŐR-SZOL Zrt. vezérigazgatója és a Kaposvári Vagyonkezelő Zrt. gazdasági igazgatója pedig a két megyeszékhely távhőcégeinek jó gyakorlatairól tartott előadást.

Nyíregyházán jól vizsgázott az új rendszer

A „Jó gyakorlatok” szeminárium második témablokkját Dr. Kovács Ferenc, Nyíregyháza polgármestere és Joó László, a Nyíregyházi Távhőszolgáltató Kft. ügyvezetője nyitotta.

A polgármester ismertette a NYÍRTÁVHŐ feletti tulajdonosi joggyakorlás korábbi rendszerét. Mint mondta, 2011-ben új SZMSZ lépett hatályba, amely nyomán a teljes rendszer megújult, amelynek működését részletesen is kifejtette a hallgatóság számára. Kovács Ferenc hangsúlyozta: a tulajdonosi joggyakorlás 2011-től működő új rendszere eredményeként egyebek mellett csökkent a párhuzamosságok száma, erősödtek a szinergiák, erősödött a szakmaiság és a cégcsoporti előnyöket is jobban ki tudják használni.

A NYÍRTÁVHŐ-re vonakozó specifikus működési jellemzőket Joó László, a társaság ügyvezetője osztotta meg a hallgatósággal. Kiemelte, hogy a portfólió menedzsment referatúra létrehozásával nem csak a szervezet alakult át, de csökkentek a kintlévőségek, erősödött az innovációs tevékenység, több pályázati forrást tudtak felhasználni és a vagyon megóvására szánt összegek is növekedtek. A társaság oldaláról szólt a tulajdonosi ellenőrzésekről és a NYÍRTÁVHŐ-nél működtetett teljesítmény mérési-értékelési rendszerről is.

Intézkedések a FŐTÁV szabályszerű működése érdekében

A távhő-szektorban 95 településen 207 távhőrendszer 655 ezer lakást lát el távfűtéssel, ez a teljes lakásállomány több mint 15 százaléka – mondta el prezentációjában a FŐTÁV Budapesti Távhőszolgáltató Zrt.vezérigazgatója. Dr. Mitnyan György kiemelte: a távfűtéses lakások 36 százaléka Budapesten található. A FŐTÁV 17 fővárosi kerületben 238 ezer lakást, 6600 egyéb ipari fogyasztót lát el távfűtéssel, meleg vízzel, illetve hőenergiával.

A FŐTÁV vezérigazgatója előadásában kitért a nemrégiben lezárult ÁSZ-ellenőrzés céljaira, megállapításaira, majd kifejtette, milyen intézkedéseket tett már korábban a társaság a szabályszerű működés biztosítása érdekében.

A szabályozott működési környezet biztosítása, az Integrált Irányítási Rendszer működtetése, a külső kontroll mechanizmusok erősítése, a belső kontrollkörnyezet fejlesztése, illetve a likviditás tervezése és a likviditási terv napi monitoringja mind-mind ide tartoznak – hangsúlyozta előadásában Mitnyan György, majd részletesen is kifejtette az ezeken a területeken alkalmazott gyakorlatot. Végül szólt a közszolgáltatás minőségi mutatói és az ezen alapuló indikátorrendszer folyamatban lévő a kialakításáról, amelyet a korábbi ellenőrzés nyomán már az ÁSZ is megfogalmazott ajánlásában.

Távhőszolgáltatás Győrben – múlt, jelen, jövő

Sági Géza, a GYŐR-SZOL Zrt. elnök-vezérigazgatója volt a témablokk következő előadója. Miután bemutatta a Zrt.-be beolvadó társaságok adatait, kitért az egységes vállalat tevékenységeire is. Részletesen ismertette a győri távhőszolgáltatás rendszerét és működését, a belső szabályozási környezetet. Bemutatta a tervezés és számonkérés rendszerét, illetve a győri társaság specifikus jellemzőit.

A jövőbeli célok között említette a megújuló energiaforrások betáplálására vonatkozó EU-irányelv szerinti hatékony távfűtés elérését, amely legalább 50 százalékban megújuló energia, 50 százalékban hulladékhő, 75 százalékban pedig kapcsolt energiatermelésből származó hő vagy 50 százalékban ilyen energiák és hők kombinációjának felhasználásával működik, valamint a geotermikus energia és biomassza hasznosítását.

Jó gyakorlatok Kaposvárott

A közműcégek fogyasztók és tulajdonosok elvárásait is kielégítő gazdálkodásáról beszélt a Kaposvári Önkormányzati Vagyonkezelő és Szolgáltató Zrt. gazdasági igazgatója. Katona Sándorné a társaság működtetésének példáján keresztül mutatta be a gazdálkodás jó gyakorlatait.

Ennek keretében ismertette a társaság fejlesztését, 2008-2013 közötti időszakban elért eredményeit. A társaság mérlegfőösszege és a befektetett eszközök bruttó értéke is jelentősen nőtt ebben az időszakban – emelte ki a gazdasági igazgató. Katona Sándorné bemutatta a hallgatóságnak egyebek mellett a vevőkövetelések értékének változását, a források megoszlását és részleteiben ismertette a társaság eredménykimutatásának adatait, árbevételének szerkezetét is.

Gulyás Kata

Berecz Helga

Kommunikációs és Kapcsolattartási Osztály

(Forrás: www.aszhirportal.hu)

 

Könyvjelzőkhöz permalink.

Hozzászólás nem lehetséges.